V příštím roce chystá Karlovarský kraj v rámci dotací na podporu včelařství změny, které lidem zjednoduší získání příspěvku. Nově se budou žádosti podávat elektronicky, jako tomu bylo letos poprvé u tzv. kotlíkových dotací. Mění se i termín podávání žádostí, ze začátku ledna se přesunul na 1. února 2018, žádat bude možné do konce února.
„Včelaře chceme ušetřit nedůstojného čekání ve frontě u podatelny na krajském úřadě, kde si hned zkraje nového roku museli v minulosti takzvaně „vystát“ přijetí žádosti. Proto jsme připravili jednoduchý elektronický formulář, který včelaři najdou už brzy na krajských internetových stránkách, mohou si ho vyplnit předem a v uvedený čas získat za pomoci elektronické registrace pořadí. Do deseti pracovních dnů by pak měli doručit na krajský úřad potřebné listinné dokumenty,“ vysvětlil krajský radní Karel Jakobec. Formulář i další informace k podání žádosti budou k dispozici pro zájemce na stránkách Karlovarského kraje pod záložkou Životní prostředí. Každý z žadatelů může získat částku až do výše 14 tisíc korun, celkem kraj vyčlenil 1 milion 400 tisíc korun.
Kraj podporuje včelařství od roku 2009. „Dotační program pomáhá zvyšování počtu včelstev, zkvalitnění jejich chovu i k přilákání mladých včelařů, aby pokračovali v tradici. Tato podpora má velký ohlas a včelaři se o možnost dostat příspěvek vždy zajímají. Svědčí o tom i 151 podaných žádostí v letošním roce,“ uvedl krajský radní Karel Jakobec a dodal, že kvalitní medy a další včelí produkty například z oblasti Doupovských hor a Slavkovského lesa se pravidelně umisťují na prvních příčkách soutěží, jako je Dobrota Karlovarského kraje nebo Regionální potravina.
Kraj podporuje včelařství od roku 2009. „Dotační program pomáhá zvyšování počtu včelstev, zkvalitnění jejich chovu i k přilákání mladých včelařů, aby pokračovali v tradici. Tato podpora má velký ohlas a včelaři se o možnost dostat příspěvek vždy zajímají. Svědčí o tom i 151 podaných žádostí v letošním roce,“ uvedl krajský radní Karel Jakobec a dodal, že kvalitní medy a další včelí produkty například z oblasti Doupovských hor a Slavkovského lesa se pravidelně umisťují na prvních příčkách soutěží, jako je Dobrota Karlovarského kraje nebo Regionální potravina.
Za stránku zodpovídá
Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace