V letošním roce kraj historicky poprvé vyhlásil soutěž "Dobrota Karlovarského kraje". Hodnotil v ní produkty malých a středních zemědělských a potravinářských výrobců. Celkem 18 producentů z regionu přihlásilo do soutěže 82 výrobků. Vítězové mohou od nynějška používat značku "Dobrota Karlovarského kraje", která symbolizuje regionální kvalitu a původ surovin především z naší země. Společně s krajem akci pořádá Střední zemědělská škola Dalovice.
Výrobci si převzali ceny z rukou hejtmanky Karlovarského kraje Jany Vildumetzové a krajského radního Karla Jakobce během slavnostního vyhlášení výsledků 2. září 2017.„Velmi si ceníme kvalitních zemědělských výrobků a potravin, které vznikají v našem kraji. Chceme co nejvíce zviditelnit jejich výrobce a upozornit všechny na to nejchutnější z regionu, ať už se jedná o čerstvý chléb, mléčné výrobky, med nebo čaje. Moc se těším, že budeme těmi nejlepšími produkty, které už brzy ponesou značku Dobrota Karlovarského kraje, moci obdarovat mimo jiné tuzemské a zahraniční návštěvy i další vážené hosty, aby šířili dál povědomí o našich výrobcích. Navíc budeme i v Krajských listech a dalšími způsoby lidi informovat o tom, kde si mohou naše dobroty koupit,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.
Soutěžilo se v pěti kategoriích: Masné výrobky, Mléčné výrobky, Pekařské a cukrářské výrobky, Alkoholické a nealkoholické nápoje, Ovoce, zelenina, medy a čaje v čerstvé nebo zpracované formě. Udělena byla i jedna zvláštní cena. V hodnotitelské komisi zasedli zástupci Karlovarského kraje, Krajské veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Střední zemědělské školy Dalovice. „Ocenění výrobci dostanou certifikát, který je opravňuje používat značku Dobrota Karlovarského kraje, a to na neomezeně dlouhou dobu. Podmínkou ovšem je, že se nesmí výrazně změnit charakter vítězného výrobku,“ upřesnil krajský radní Karel Jakobec.
Soutěžilo se v pěti kategoriích: Masné výrobky, Mléčné výrobky, Pekařské a cukrářské výrobky, Alkoholické a nealkoholické nápoje, Ovoce, zelenina, medy a čaje v čerstvé nebo zpracované formě. Udělena byla i jedna zvláštní cena. V hodnotitelské komisi zasedli zástupci Karlovarského kraje, Krajské veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Střední zemědělské školy Dalovice. „Ocenění výrobci dostanou certifikát, který je opravňuje používat značku Dobrota Karlovarského kraje, a to na neomezeně dlouhou dobu. Podmínkou ovšem je, že se nesmí výrazně změnit charakter vítězného výrobku,“ upřesnil krajský radní Karel Jakobec.
Přehled oceněných výrobků:
Masné výrobky
1. místo: Vepřové maso ve vlastní šťávě - Josef Pelant – Doupovské uzeniny
2. místo: Borská paštika brusinka- Statek Bor ZEOS spol. s r. o.
3. místo: Pršut z pečeně – Josef Pelant – Doupovské uzeniny
Mléčné výrobky
1. místo: BIO děpoltovické máslo – Farma Jiří Kubernát
2. místo: Jogurtový nápoj jahodový – Lukáš Kostlivý – Mlékárna Dolní Částkov
3. místo: Žalmanovský strakáč – Alena Králová – Farma Žalmanov
Pekařské výrobky a cukrářské výrobky
1. místo: Karlovarské vřídelní kapky – Karlovarská pekárna s. r. o.
2. místo: Chléb pivovarský Chýše – Karlovarská pekárna s. r. o.
3. místo: Mrkvový koláč – Jitka Hlavsová – Galerie Cafe
Alkoholické a nealkoholické nápoje
1. místo: Chmelonáda – Kynšperský pivovar s. r. o.
2. místo: Světlý ležák 12° - Pivovar PERMON s. r. o.
3. místo: Krušnohor světlý ležák – Rodinný pivovar Krušnohor Kraslice
Ovoce, zelenina, medy a čaje v čerstvé nebo zpracované formě
Ovoce, zelenina, medy a čaje v čerstvé nebo zpracované formě
1. místo: Olej ze semene ostropestřce mariánského – Bohemia olej s. r.o.
2. místo: Med květový z pomezí Doupovských hor a Slavkovského lesa – Miroslav Dimo - Včelařství M + M
3. místo: Medovicový med z doupovských lesů – Josef Šefčík - včelařství
Zvláštní cena: Kolekce uzených ryb – Rybářství Mariánské lázně s. r. o.
Zvláštní cena: Kolekce uzených ryb – Rybářství Mariánské lázně s. r. o.
Za stránku zodpovídá
Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace