Domů Aktuality Denně nastrouhanou mrkev a řepu, prozradila tajemství svého věku stoletá občanka

Denně nastrouhanou mrkev a řepu, prozradila tajemství svého věku stoletá občanka

Gratulace

Měsíc září byl na gratulace stoletým občanům Karlovarského kraje skutečně bohatý. Radní pro oblast sociálních věcí Robert Pisár se do třetice vydal poblahopřát dámě, o jejímž věku nemusíme taktně mlčet. Čerstvé jubilantce paní Věře Bastlové předal kytici a dárkový koš plný laskomin.

Oslavenkyně se narodila v Mnichově Hradišti a se smíchem se podělila o své vzpomínky na dětství, kdy společně s rodiči a sourozenci obývali pouze jednu místnost a „všecky se tam vešli“. V rodném městě ale nepobývala dlouho. „Projela jsem to prostě všude, z jednoho konce republiky do druhého, kde byla práce a bydlení, tak tam se šlo,“ popsala svoji tehdejší životní situaci.

Natrvalo se usadila v Chebu, kde pracovala ve firmě Eska vyrábějící jízdní kola. Mimo to byla pokojskou v lázních nebo působila jako dětská chůva. K výčtu zaměstnání paní Bastlové její syn obdivně dodává, že všude vynikala svou pracovitostí. „Maminka je ohromná, práce jí chybí. Nikdy nedokázala sedět v klidu, pořád něco musela dělat, ať už to bylo doma, nebo na zahrádce.  Udržovala se tím v kondici.“

Dominantou obývacího pokoje, kde návštěva proběhla, byla velká knihovna plná knih všemožných žánrů i autorů. Paní Bastlová je vášnivou čtenářkou, ačkoliv přiznala, že nyní dává přednost televizi. Nejraději sleduje pořady o vaření. Dříve se jimi ráda inspirovala a chystala své rodině velké hostiny. „Teď už to nejde, už u těch kamen nevydržím,“ povzdechla si.

Jednu věc ale svému synovi a snaše dopřává dodnes – velkou dávku vitamínů v podobě nastrouhané mrkve a červené řepy, které dochutí citronovou šťávou a podává každý den před snídaní. Jak je vidět, paní Bastlové tento recept skutečně funguje. 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jarmila Ivasková
Datum aktualizace